Hindenes Urtehage - Mat fra vest

Hindenes Urtehage

Inger Øyna Jordal i Hindenes Urtehage har siden 1998 dyrket økologiske urter som råstoff til mange ulike krydder, samt velsmakende te.

– Når man har en liten hageflekk her på denne frodige jordkloden vår er det kjekt å bruke den til noe fornuftig. Urtehagen min krever mye innsats og blir aldri noen stor inntektskilde, men det er gøy at folk setter pris på produktene jeg presenterer og et kjekt arbeid å holde på med, sier Inger.

Kortreist kvalitet smaker best

Det er ingen hemmelighet at det er mye konkurranse på krydderfronten, men Inger mener at man tjener mye på å kjøpe ferskt og kortreist.

– Når man kjøper importert krydder har dette ofte tapt seg mye, og er grått og trist i fargen. Hvis man behandler urtene riktig, skal krydderet by på både god aroma, fin farge og herlig smak. Økologisk drift, uten giftstoffer, er også med på å skape et produkt som appellerer til folk, fastslår Inger.

40 kilo salgsvare

Hun har de siste årene roet ned driften noe fordi hun har tatt en vernepleierutdannelse, men er nå i ferd med å få hagen tilbake til tidligere nivå.

– Urtedyrking er tidkrevende og når man driver økologisk kan man ikke benytte «snarveier» som å tilføre kunstgjødsel eller sprøyte mot skadedyr. Derfor er det spesielt viktig å gjøre ting til rett tid. Når alt er ferdig renset har jeg rundt 40 kilo tørkede urter klar til salg ut av de to mål store plantefeltene. Jeg tørker selv urtene, mikser dem i urteblandinger og pakker i små salgsposer som selges på den lokale gårdsmatbutikken, på forskjellige torgsalg og matfestivaler, samt gjennom posten, sier hun, og avslutter:

– Det er ofte slik at når folk får seg en smaksprøve av krydderblandingene mine, så er de interessert i mer. Et godt krydder gjør alle måltid bedre, og det får man fra Hindenes Urtehage.

Hindenes Urtehage

  • Dyrker rundt 25 ulike typer urter
  • Det inkluderer mynte, timian og oregano. Ferdig tørkede urter blir så satt sammen til en rekke velsmakende krydderblandinger og teer.


Kontakt

Hindenes Urtehage,
Hindenesveien 830,
5993 Ostereidet,
Lindås

E-post